Érdekességek a technológia világából (2. Rész)

Érdekességek a technológia világából (2. Rész)

Érdekességek a technológia világából (2. Rész)

erdekessegek

Összegyűjtöttünk Önnek néhány megdöbbentő tényt a technológia világából

Tudta?

 1. Átlagosan csak egy válasz érkezik 12 millió spam e-mailre.
 2. A legtöbb internetes forgalom nem valódi emberektől származik. Az internetes forgalom körülbelül 51%-a nem emberi eredetű. Több mint 30%-a hackerprogramokból, spammerekből és adathalászatból származik. Legyen óvatos a számítógép biztonságával!
 3. A Google ugyanannyi energiát használ fel, mint 200 000 otthon. Nem meglepő, hogy ennek a technológiai erőműnek sok energiára van szüksége! Ez a világ teljes energiafelhasználásának körülbelül 0,013%-át teszi ki.
 4. A Samsung 38 évvel és 1 hónappal idősebb, mint az Apple.
 5. Egy petabájt (PB) = 1024 (TB). Egy 50 PB-s merevlemezen az emberiség teljes írásos művei tárolhatók a feljegyzett történelem kezdetétől minden nyelven.
 6. Azok a sebészek, akik heti három óránál többet játszanak videojátékokkal, 37%-kal kevesebb hibát követnek el, és 42%-kal gyorsabban végeznek laparoszkópos műtétet és varrást.
 7. A NASA internet-sebessége másodpercenként 91 GB.
 8. 2010-ig a postagalambok gyorsabbak voltak, mint az internet.
 9. 1971-ben kifejlesztették az első számítógépes vírust. A Creeper névre keresztelt példány kísérletként készült, csak hogy lássák, hogyan terjed el a számítógépek között.  A vírus egyszerűen megjelenítette az üzenetet: „Én vagyok a kúszónövény, kapj el, ha tudsz!”
 10. A Rádiónak 38 év kellett ahhoz, hogy elérje az 50 milliós hallgatóságot. Eközben az iPod-nak mindössze 3 év kellett ahhoz, hogy elérje ugyanezt a mennyiséget.

forrás: https://www.thefactsite.com

Érdekességek a technológia világából (1. Rész)

Érdekességek a technológia világából (1. Rész)

Érdekességek a technológia világából (1. Rész)

erdekessegek

Összegyűjtöttünk Önnek néhány megdöbbentő tényt a technológia világából

Tudta?

 1. A Firefox jelentése nem róka, hanem vörös panda.
 2. Az emberek gyorsabban vagy lassabban olvasnak attól függően, hogy miből olvasnak. Amikor számítógépen dolgozunk, kevesebbet pislogunk és a képernyőről történő olvasás is lassít minket – 10%-kal lassabban olvasunk a képernyőről, mint a papírról. Ami a pislogást illeti, tudta, hogy a mindennapi életben az emberek általában percenként húszszor pislognak? 🙂
 3. Az első számítógépes egeret 1964-ben Doug Engelbart készítette – az egér fából készült, téglalap alakú volt, és a jobb felső sarokban volt egy kis gombja. Azért nevezte egérnek, mert a hátulról kilépő zsinór az apró rágcsálókra emlékeztette.
 4. A legtöbben rosszul használjuk az USB-t. Az emberek 86%-a fejjel lefelé próbálja csatlakoztatni USB-eszközeit.
 5. A Nintendo nem videojáték-cégként indult. Az 1889-ben alapított Nintendo jóval a számítógépek előtt létezett! 1889 és 1956 között a Nintendo játékkártyacég volt. Japánban még mindig gyártanak kártyákat, sőt van egy bridzsversenyük is, a „Nintendo Cup”.
 6. Az első kereskedelmi szöveges üzenetet 1992-ben küldték el. 1992. december 3-án egy szoftvertervező, a Sema Group számítógép segítségével „Boldog karácsonyt” üzenetet küldött a Vodafone egyik alkalmazottjának, aki egy Orbitel 901-es készüléket használt. Manapság több, mint hatmilliárd szöveges üzenetet küldenek naponta!
 7. Havonta több, mint 6000 új számítógépes vírust hoznak létre és bocsátanak ki. Ez a szám drasztikusan megemelkedett 1990 óta, amikor is csak 50 ismert számítógépes vírus volt. Ma az e-mailek 90%-a tartalmaz valamilyen rosszindulatú programot, és a legtöbb ember nem is tud róla.
 8. Több a lájk, mint a kép a Facebookon. Naponta több mint 300 millió fotó kerül fel a Facebookra, és naponta 800 milliószor like-olnak. Ezzel szemben naponta mindössze 175 millió „love” reakció történik.
 9. A Nokia Finnország legnagyobb vállalata és a finnek nemzeti büszkeségnek tekintik! És bár gyakran azt gondoljuk, hogy a Nokia csupán egy mobiltelefon-cég, ez a híres márka papírgyártóként kezdte 1865-ben. A Nokia az 1980-as években fordult a technológia felé.

forrás: https://www.thefactsite.com

Így gondoskodjon magáról HOME OFFICE-ban!

Így gondoskodjon magáról HOME OFFICE-ban!

Így gondoskodjon magáról HOME OFFICE-ban!

home office

Állítson fel egy rendszeres napi programot és ragaszkodjon hozzá!

Állandó időbeosztás nélkül a munka és a személyes idő közötti határ elmosódhat, és megterhelő lehet hosszú távon a home office-ban történő munkavégzés.

Maradjon következetes! Keljen fel ugyanabban az időben, reggelizzen és váltsa fel az „ingázási időt” edzéssel, olvasással vagy zenehallgatással.

A legfontosabb, hogy amikor vége a munkanapnak, hagyja abba a munkát. Hagyja abba az e-mailek ellenőrzését, és összpontosítson a magánéletére. És a nap végén próbáljon meg a szokásos időben lefeküdni.

Alakítson ki magának egy munkaterületet, amelyben jól érzi magát!

Ha teheti, keressen egy csendes helyet, távol az emberektől és az olyan zavaró tényezőktől, mint a TV (vagy a konyha, ha nassolni támadna kedve).

Szerezzen be egy helyre mindent, ami a munkájához szükséges (laptop, mobiltelefon, tollak, notesz, papírok, headset…) és ha teheti, csukja magára az ajtót. Helyezkedj el kényelmesen, a megfelelő irodai szék elengedhetetlen az ülőmunkához. Bár csábító lehet a kanapén ülni, egészségügyi szempontból sokkal jobb, ha íróasztalhoz vagy asztalhoz ül!

Tartson egy kis szünetet

Fontos, hogy időt szakítsunk a szünetekre! Próbáljon meg ugyanabban az időben ebédelni minden nap és hagyjon időt magának kávészünetre, hogy valami másra koncentráljon, mint a munka. Álljon fel óránként és mozgassa át a testét, hogy felfrissítse a vérkeringését!

Ha lehetséges, töltsön időt a szabadban, amikor csak teheti.

A zöld területen töltött rendszeres idő jót tesz a mentális egészségének. Sétáljon, fusson, biciklizzen munka után!

Maradjon kapcsolatban a kollégáival

Az otthoni munkavégzésnek megvannak az előnyei, ugyanakkor előfordulhat, hogy elszigeteltebben érzi magát. Számos módja van annak, hogy kapcsolatban maradjunk azokkal, akik számítanak – hívja fel kollégáit, tartsa a kapcsolatot barátaival, járjon el rendszeresen találkozókra.

Szánjon időt a ‘virtuális szocializációra’ – tervezzen egy digitális kávészünetet vagy pénteki online összejövetelt kollégáival.

Szabályok felállítása

Szabályok felállítása a háztartás többi tagjával szemben kulcsfontosságú a home office-ban dolgozók számára.

Rugalmasabb lehet az élete, ha otthonról dolgozik, ezért élvezze ki a lehetőségeket. Azonban nehéz lehet, ha a családja rendszeresen megzavarja munkaidő alatt, például a gyerekek azt gondolhatják, hogy Ön szabadságon van és szeretnének több időt tölteni Önnel. Beszélje át igényeit a családdal. Emlékeztesse őket, hogy még van munkája és csendes időre van szüksége. Hasonlóképpen szabjon határokat a munkával is. Könnyebb ‘bejelentkezve maradni’, ha home office-ban dolgozik, de kapcsolja ki az elektronikus eszközeit a munkanap végén, és élvezze a családdal töltött időt otthon.

Gondolkodjon hosszú távon

Lehet, hogy egy ideig továbbra is otthonról dolgozik, ezért gondolja át, hogyan javíthatná az otthoni munkavégzés feltételeit. (melegebb szoba vagy sok fényt beengedő ablak) Ismerje el, ha jó munkát végzett és hétzáráskor rendszeresen jutalmazza meg Önmagát egy finom étellel vagy akár egy jó kávéval!