Így gondoskodjon magáról HOME OFFICE-ban!

home office

Állítson fel egy rendszeres napi programot és ragaszkodjon hozzá!

Állandó időbeosztás nélkül a munka és a személyes idő közötti határ elmosódhat, és megterhelő lehet hosszú távon a home office-ban történő munkavégzés.

Maradjon következetes! Keljen fel ugyanabban az időben, reggelizzen és váltsa fel az „ingázási időt” edzéssel, olvasással vagy zenehallgatással.

A legfontosabb, hogy amikor vége a munkanapnak, hagyja abba a munkát. Hagyja abba az e-mailek ellenőrzését, és összpontosítson a magánéletére. És a nap végén próbáljon meg a szokásos időben lefeküdni.

Alakítson ki magának egy munkaterületet, amelyben jól érzi magát!

Ha teheti, keressen egy csendes helyet, távol az emberektől és az olyan zavaró tényezőktől, mint a TV (vagy a konyha, ha nassolni támadna kedve).

Szerezzen be egy helyre mindent, ami a munkájához szükséges (laptop, mobiltelefon, tollak, notesz, papírok, headset…) és ha teheti, csukja magára az ajtót. Helyezkedj el kényelmesen, a megfelelő irodai szék elengedhetetlen az ülőmunkához. Bár csábító lehet a kanapén ülni, egészségügyi szempontból sokkal jobb, ha íróasztalhoz vagy asztalhoz ül!

Tartson egy kis szünetet

Fontos, hogy időt szakítsunk a szünetekre! Próbáljon meg ugyanabban az időben ebédelni minden nap és hagyjon időt magának kávészünetre, hogy valami másra koncentráljon, mint a munka. Álljon fel óránként és mozgassa át a testét, hogy felfrissítse a vérkeringését!

Ha lehetséges, töltsön időt a szabadban, amikor csak teheti.

A zöld területen töltött rendszeres idő jót tesz a mentális egészségének. Sétáljon, fusson, biciklizzen munka után!

Maradjon kapcsolatban a kollégáival

Az otthoni munkavégzésnek megvannak az előnyei, ugyanakkor előfordulhat, hogy elszigeteltebben érzi magát. Számos módja van annak, hogy kapcsolatban maradjunk azokkal, akik számítanak – hívja fel kollégáit, tartsa a kapcsolatot barátaival, járjon el rendszeresen találkozókra.

Szánjon időt a ‘virtuális szocializációra’ – tervezzen egy digitális kávészünetet vagy pénteki online összejövetelt kollégáival.

Szabályok felállítása

Szabályok felállítása a háztartás többi tagjával szemben kulcsfontosságú a home office-ban dolgozók számára.

Rugalmasabb lehet az élete, ha otthonról dolgozik, ezért élvezze ki a lehetőségeket. Azonban nehéz lehet, ha a családja rendszeresen megzavarja munkaidő alatt, például a gyerekek azt gondolhatják, hogy Ön szabadságon van és szeretnének több időt tölteni Önnel. Beszélje át igényeit a családdal. Emlékeztesse őket, hogy még van munkája és csendes időre van szüksége. Hasonlóképpen szabjon határokat a munkával is. Könnyebb ‘bejelentkezve maradni’, ha home office-ban dolgozik, de kapcsolja ki az elektronikus eszközeit a munkanap végén, és élvezze a családdal töltött időt otthon.

Gondolkodjon hosszú távon

Lehet, hogy egy ideig továbbra is otthonról dolgozik, ezért gondolja át, hogyan javíthatná az otthoni munkavégzés feltételeit. (melegebb szoba vagy sok fényt beengedő ablak) Ismerje el, ha jó munkát végzett és hétzáráskor rendszeresen jutalmazza meg Önmagát egy finom étellel vagy akár egy jó kávéval!