Legyen óvatos, ha talál egy USB Pendrive-ot!

USB security
Image by Freepik

Valós veszélyt rejt magában, ha egy talált USB Pendrive-ot csatlakoztat a gépéhez.

 Tartalmazhat vírust vagy akár kártékony kémprogramot. Amennyiben gépére vannak telepítve frissített védelmi szoftverek, azok egy külső eszköz csatlakoztatásakor azonnal felteszik a kérdést, hogy ellenőrizze-e, az újonnan csatlakoztatott USB eszközt vagy sem. Ha az egy idegentől, vagy akár egy baráttól származik, erősen javasolt a vizsgálat kérése. Lehet, hogy a barát sem tud róla, hogy vírusos a pendrive-ja.
Mostanában több cikk jelent meg arról, hogy az USA-ban exkluzív helyeken, repülőtereken szándékosan rejtettek el mérgezett USB memóriákat. Azzal a céllal, hogy azokat cégvezetők, vagy befolyásos emberek megtalálják és a laptopjukhoz csatlakoztassák. Ekkor a kémprogram aktivizálódik, és megnyitja az utat, hogy a hacker távolról rácsatlakozhasson a laptopra.

Mit javaslunk a szakértőként védekezésképpen?

A mérgezett USB-memória kívülről nem ismerhető fel. Széles körben terjesszük az elővigyázatossági felhívást és tanítsuk meg a munkatársakat/ügyfeleket, hogyan kerüljék el a fenyegetettséget: mindig minden ismeretlen USB-t tekintsünk veszélyesnek. Vállalati hálózatban tiltsuk le az ismeretlen eredetű USB használatát! Tartsunk egy a rendszerünktől különálló laptopot amin nem fut Windows rendszer, és első körben ellenőrizzük rajta az USB-memóriát!

Centrum Computer Kft. Teljes körű informatikai, rendszergazdai szolgáltatás, rendszerüzemeltetés kis- és középvállalatok számára Győr és környékén megfizethető áron, elégedettségi garanciával.

Legyen Ön is partnerünk! Hívjon minket!