centrumcomputer.hu

Mostantól a céges gépeken tilos lesz az internetezés?

By 2020-07-02No Comments

GDPR

Új GDPR szabályozást vezetnének be, miszerint a munkahelyeken használt gépeken tilos lesz a magáncélú internetezés. Az uniós adatvédelmi szabályozás tehát innentől korlátozni kívánja a munka céljából kiadott céges számítógépeken történő netezést.

Természetesen ez nem a teljes internet megvonást jelenti ezeken a kiadott gépeken, hiszen rengeteg munkavállalónak a munkája során is szükséges internetkapcsolatot biztosítani. A módostás tehát kizárólag az internet magáncélú használatára korlátozódik.

A törvénymódosítás a következőképpen hangzik:

“a magánélet ellenőrzésének kizárása helyett a hangsúly arra kerül, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, mivel az Alaptörvényből és a polgári törvénykönyvről szóló törvényből is levezethető a munkáltató azon kötelezettsége, hogy a magánélet nem ellenőrizhető. Tehát a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magáncélú adat-e”

Ezzel tehát tulajdonképpen magát a munkavállalót kívánják védeni, akinek saját böngészési adataiból a munkáltató különböző magánéleti információkhoz jutna. Ez a szabályozás már eddig is érvényben volt a távmunkát illetően, azonban mostantól egyéb esetekben is alkalmaznák.

A törvényjavaslat természetesen még nem teljesen kiforrott, hiszen kérdéses, egyáltalán mennyire életszerű, mennyire kivitelezhető a gyakorlatban. A másik probléma, ami felmerült a módosítással kapcsolatban, az az egyéb eszközökön (pl. céges mobiltelefon) történő internet korlátozás, mely szintén nehezen megvalósítható a hétköznapokban. Ilyen esetekre egyéni feltételeket enged majd a törvény, azonban végleges döntés még ezügyben nem született.

Ha kérdésetek merült fel a témával kapcsolatban, vagy informatikával kapcsolatos segítségre van szükségetek készséggel állunk rendelkezésetekre. A számítástechnikai berendezésektől az adatok védelméig széles körben tudunk segíteni, illetve, ha bármi problémátok lenne a gépetekkel, szervízünk gyorsan elhárítja a hibákat. Keressetek bennünket! Címünk: Győr, Tarcsay Vilmos utca 21.